VAR SNÄLL
MOT DEJ SJÄLV -
KÖP EN POCKETBOK!(Jonsered i september 1998):
Vilket förhållande har du till pocketböcker?
 Mitt är mycket gott.
 Jag är väldigt förtjust i dessa böcker.

Att gå in i en av stadens speciella bokhandlare för pocketböcker ger mig en verklig njutning. Här hittar jag för mig nya författ- are eller böcker som jag läst och nu har råd att köpa.
 En pocketbok kostar mellan fyrtio och sjuttio kronor. Jämfört med en traditionell inbunden bok blir det ju mycket billigare. Ofta kommer en bok ut i pocketupplaga cirka ett år efter utgivn- ingen.
 Pocketförlagen ger också ut äldre litteratur i detta format.
 Utbudet är enormt, från Bibeln till förra årets unga debutant.
 En fördel är att man kan finna denna litteratur inte bara i bokhandlarna utan även i kiosker, tobaksaffärer och snabbköp.

I uppslagsverk står det att pocketboken introducerades i England 1935 och kom till Sverige 1950. De första pocketböckerna var enklare äventyrsromaner och deckare.
 Aldus-förlaget vågade sig på slutet av 50-talet ge ut även annan litteratur i pocketformat.

Pocketboken kan, som namnet anger, få plats i fickan eller väskan. I min ryggsäck ligger alltid en pocketbok.
 Bussresorna till arbetet är för mig inte bara en transport- sträcka utan ger mig också tillfälle till en stunds läsning.

Jag har en speciell sommarkorg med lock. Hela hösten och vintern står den i verandan. När våren kommer plockar jag fram den igen och stoppar då och då i en nyköpt pocketbok. Till semestern har jag en härlig hög med semesterläsning.

Pocketböckerna har också blivit en slags souvenirer för mig.
 När jag tittar på mina böcker ser jag Jonas Gardells "Präriehundarna" som jag köpte i Östersund en gång.
 Minette Walters "Iskällaren" är inhandlad i Borgholm på en husvagnssemester och Marika Cobbold Hjörnes "Guppy till kvällsmat" läste jag på en bussresa till Prag.
 Jag har till och med köpt en pocket i svensk översättning i en mataffär på Lanzarote när mitt eget lager var slut.

Jag har alla mina pocket samlade i en bokhylla. Det är svårt att välja någon favorit bland dessa närmare 300 böcker.
 Ska jag plocka ut en enda bok som har betytt mycket för mig får det bli Marilyn Frenchs "Kvinnorummet". Med den boken inledde jag för tjugo år sedan mitt intresse för det som ibland nedlåtande brukar kallas "kvinnolitteratur".

Jag kommer att fortsätta att köpa pocketböcker. Jag brukar inför mig själv försvara ett och annat bokinköp med att jag inte röker och att böcker är nyttigare än godis.

Ett litet tips från mig när den regniga sommaren är slut och hösten är på väg:

VAR SNÄLL MOT DIG SJÄLV. KÖP EN POCKET!!!

kristina nystås


FOTNOT: Kristina är 53 år gammal, och bosatt i Partille med man och ett hemmavarande barn. Till hushållet hör även katten Nehemja.


[ Hem ] | [ Innehåll ]